Hlavní navigace

Instalace Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

31. 10. 2012 12:07 (aktualizováno) Marek Pszczolka

Byl jsem přinucený provést zcela novou instalaci Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon na můj notebook Asus X51R.
Celá instalace, včetně poinstalačních procedur (aktualizace, nové aplikace a hry, nastavení ap.) mi zabrala celkem 4,5 hodin.
Pro někoho může být tento návod, krok po kroku, přínosným a pomůže i začátečníkům s dalším nastavením systému.

Notebook má tuto konfiguraci:

Procesor:

Intel Celeron M 520 (64bit) s frekvencí 1,6 GHz
1 MB L2 Cache
FSB 533 MHz

Čipset:

ATI Radeon Xpress 1100

Displej:

15,4" TFT WXGA ColorShine
Rozlišení 1280 × 800 pixelů

Grafická karta:

Integrovaná Radeon X300 se sdílenou pamětí až 256MB

Operační paměť:

1 × 1 GB DDR2 667 MHz

Pevný disk:

120 GB, 5400 RPM
Rozhraní Serial ATA

Mechanika:

DVD-RAM/±RW Dual Layer

Multimédia:

Integrovaná zvuková karta
Kompatibilní se SoundBlaster PRO
Zabudované stereo reproduktory

Komunikace:

Modem 56 Kbit/s
Síťová karta 10/100 Mbit/s
Wireless LAN 802.11b/g

Uživatelské rozhraní:

Česká klávesnice
Touchpad

Vstupy a výstupy:

1 x Sluchátka
1 x Mikrofon
1 x VGA
1 x RJ-11
1 x RJ-45
4 x USB 2.0
1 x PCMCIA typ II
1 x Čtečka karet pro MMC/SD/MS/MS Pro

Napájení:

Li-Ion akumulátor
Výdrž až 2,5 hodiny

Rozměry:

365 × 264 × 35,5 mm

Hmotnost:

2,8 kg

Vzhled notebooku:

asus

Po vložení originálního CD s Ubuntu jsem chvíli počkal, než se systém načte do paměti. Pak jsem kliknul na ikonu „Install“ na ploše a zahájil jsem klasickou instalaci.

Instalátor jsem při výběru disku nechal vybrat „Asistované rozdělení s použitím největšího spojitého místa“, protože jsem měl pro Ubuntu vyhrazenou 3. partition o velikosti přes 50 GB.

Základní instalace trvala cca 30 minut, pak po restartu na mě vykoukla černá obrazovka, která trvala asi 3–4 minuty, bez usplashe – je to známý bug, který se odstraní velice jednoduše tak, že se upraví rozlišení při bootování (u mě 1280×800) a to příkazem

gksudo gedit /etc/usplash.conf

Po přihlášení jsem nejprve upravil obrazovku při bootování (viz výše), pak jsem spustil Správce nesvobodných ovladačů a povolil ovladač pro integrovanou grafickou kartu ATI, ovladač pro Wi-Fi Atheros již byl po instalaci povolen.

Stáhly se potřebné soubory (fglrx) a bylo nutné notebook restartovat. Po následném, již normálním nabootování, kdy proběhl i usplash a celkově trval start do přihlášení jen cca 20 sekund, jsem provedl v Systém > Správa > Zdroje softwaru povolení všech zdrojů, tj. main, universe, restricted, multiverse a zdrojového kódu ze serveru Česká republika. Povolil jsem Zdroje třetích stran a v záložce Aktualizace jsem zaškrtnul všechny, tj. gutsy-security, gutsy-updates, gutsy-proposed a gutsy-backports.

Pak jsem provedl celkovou aktualizaci systému – velikost cca 270MB, která trvala cca 20 minut při rychlosti mého UPC připojení 250kB/s.

Podle jednoduchého návodu na stránkách Wiki Ubuntu.cz jsem nastavil systém a postahoval potřebné kodeky a další aplikace pro bezproblémový chod systému.

Aplikace > Přidat/Odstranit aplikace jsem si postupně zaškrtnul tyto programy (abecedně):

7-zip, AbiWord Word Procesor, Alsamixergui, Audacity, Avidemux, Bluefish Editor, Brasero Disc Burning Application, Browse Mirrored Websites, Cssed Editor, Deluge BitTorrent Client, DeVeDe, Dvd95, Dvd:rip, DVD Ripper Thoggen, EasyTAG, Editor oddílů pro Gnome, Editor XML Conglomerate, ELinks, Exaile Music Player, gDesklets, gFTP, Glade Interface Designer, Glipper, Gnash SWF Viewer, Gnome Commander, GNU Paint, gPHPEdit, GStreamer pluginy, gtk-RecordMyDesktop, gxine, Hardinfo, Helix Player, Kino, KompoZer, Konfigurace akcí programu Nautilus, Macromedia Flash Plugin, Microsoft Core Fonts, MPlayer + plugin do Firefoxu, Nástroj pro nastavení podpory zápisu na oddíly NTFS, Návrhář etiket gLabels, Ogle, PDF Editor, RAR, Screem HTML/XML Editor, Scribus, Sdílení souborů přes Bluetooth, Simple Backup, Sound Converter, Splash Screen, StarDict, Subtitle Editor, Sun Java 6, Ubuntu restricted extras, Vektorový editor Inkscape, VLC media player, WebHTTrack Website Copier a Xara Xtreme.

Pak jsem pustupně zaškrtnul i tyto mé oblíbené hry:

Billiard-GL, Freeciv, Frozen-Bubble, Gweled, OpenArena, SuperTux, Trigger a Warzone2100.

Ze stránky GetDeb jsem postahoval nejnovější verze těchto nainstalovaných aplikací:

Avidemux, Brasero, Deluge Torrent, DeVeDe, Hardinfo, PDF Edit, Pidgin, Rhythmbox a Tomboy.

Na stejné stránce jsem si stáhnul i další aplikace:

Gendesign, Glade 3, ODF-Conventer a Ubuntu Tweak.

Ze záloh jsem si obnovil nastavení, doplňky a záložky ve Firefoxu, veškeré nastavení, adresář, kalendáře a emaily Evolutionu, dále pak dokumenty, splashscreens, fotografie, PDF, obrázky, videa, filmy a hudbu, nastavení gDesklets, soubory ikon a témat, nastavení Bashrc.

Synapticu > Akce > Vybrat balíky podle účelu jsem zaškrtnul LAMP server – stáhly se a nainstalovaly se veškeré potřebné aplikace (apache2, php5, mysql ap.)

Na panely jsem si přidal nejvíce používané aplikace a oznamovací aplety.

Pomocí sudo gnome-commader jsem spustil GNOME Commander v rootovském režimu a do /usr/share/sounds jsem zkopíroval složku gnome-sounds se zvuky, které používám pro oznamování různých událostí. Stáhnul jsem dále soubor esound a v Systém > Správa > Služby jsem zaškrtnul Správa nastavení zvuku (alsa-utils) a zrušil zaškrtnutí Databázových serverů (mysql) a Webového serveru Apache, aby se mi tyto nespouštěly automaticky po startu, ale abych si je zapínal sám. V Systém > Volby > Zvuk jsem si nastavil Systémové zvuky a povolil Systémové pípnutí.

Nastavil jsem podporu zápisu na NTFS disky pomocí Aplikace > Systémové nástroje > Nástroj pro nastavení podpory zápisu na oddíly NTFS.

Aplikace > Systémové nástroje > Editor nastavení jsem rozkliknul položku apps, vyhledal a rozkliknul nautilus, a kliknul na desktop. Zde jsem si zaškrtnul ikony, které mám na ploše (Počítač, disky NTFS, Koš, Domovská složka).

Dále jsem nastavil automatickou synchronizaci času v Systém > Správa > Datum a čas – systém si automaticky stáhnul potřebnou aplikaci – zadal jsem Udržuj synchronizovaně s internetovými servery a vybral jsem server ntp.cestnet.cz (Prague, Czech republic).

Vpravo dole, na spodním panelu jsem si přidal další plochy – používám celkem 4 (Hlavní, Email, Práce a Média), v Systém > Volby > Klávesové zkratky jsem si plochy nastavil na stisk Ctrl+1 až 4 (při zapnuté USA klávesnici!!!) a nastavil jsem si spuštění Terminálu na jeden klik – na levou klávesu Win.

A když už jsme u toho Terminálu, tak jsem si stáhnul a nainstaloval pomocí návodu na Ubuntu.wz.cz potřebné fonty, vč. xfonts-terminus. Spustil jsem Terminál > Upravit > Profily > Implicitní > Upravit > Všeobecné – zrušil jsem označení u Používat systémové písmo s pevnou šířkou a vybral jsem si vlastní písmo – Terminus, vel. 12. Na záložce Barvy jsem zrušil označení Používat barvy systémového motivu a vybral jsem schéma Zelená na černém. Na záložce Efekty jsem zaškrtnul Průsvitné pozadí a nastavil na 50%.

terminál

Nyní mám Terminál s průhledným pozadím (zobrazuje se ale pouze plocha – jde o tzv. pseudoprůhlednost), zeleným písmem Terminus a spustím ho klávesou Win.

viz obrázek
Tímto byly veškeré procedury u konce a Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon mám nastavený dle svého, s nainstalovanými potřebnými aplikacemi, kodeky, ovladači a pluginy. Pro porovnání – nedávno jsem rovněž instaloval nově Windows XP Professional – celý proces, včetně stažení aktualizací, originálních ovladačů od Asusu, kodeků, potřebných programů a mých oblíbených her, vyladění ap. mi trvalo zhruba 2 až 2,5 krát déle než u Ubuntu – zhruba 8 – 10 hodin (jen odhaduji, ale bylo to celý den).

Sdílet