Hlavní navigace

Kubuntu vs. Ubuntu

31. 10. 2012 12:08 (aktualizováno) Marek Pszczolka
Abych mohl porovnat rozdílné desktopové prostředí, tj. KDE a Gnome, nainstaloval jsem si na jistou chvíli Kubuntu 7.04 (Ubuntu s prostředím KDE). Nejsem žádný linuxový guru, ale obyčejný uživatel, který používá PC běžným způsobem, proto neberte tento postřeh jako důvod k flamewaru.

Středa 1. srpna 2007

Ve středu 1. srpna jsem si udělal zálohy a pustil se do přeinstalace. Vše probíhalo v pořádku, nikde žádný zádrhel. Po skončení instalace rebootuji notebook, po chvíli naskočí modrý, kubuntí usplash, pak krásně animovaný splashscreen s poskakujícími ikonami a nakonec najede celý systém.

Je krásně modrý, s nádechem do fialova, celkově je KDE modrou barvou doprovázeno doslova na každém kroku.

Probíhají aktualizace a začínám instalovat pomocí Adeptu aplikace, na které jsem byl zvyklý z Ubuntu, resp. jejich ekvivalenty v KDE.

Hluboko v noci jsem si Kubuntu doladil a jdu spát. Změna je to velká.

Screenshot mé první plochy:

Plocha Kubuntu

Čtvrtek 2. srpna 2007

Zatím druhý den zkouším. A protože jsem dlouho používal Ubuntu s Gnome, tak začínám porovnávat… Jelikož ještě nejsem natolik rozkoukaný v KDE, obracím se na fórum ubuntu.cz , aby mi někdo pomohl s pár maličkostmi:

1. Jak přídám do sezení určitý program, aby se mi spouštěl automaticky po startu systému? Našel jsem postup na kubuntu.ubuntu.sk, ale prostě mi nefunguje. Konkrétně se jedná o KMail a gDesklets, který mi zde nepadá narozdíl od tolik vychvalované Superkaramby (ztrácely se naistalované aplety, hodiny byly neviditelné, nešlo nastavit aplety na průhledné a hlavně hrozné ovládání).

2. Jak si přidám na plochu Domovskou složku a Tento počítač? Jsem zvyklý je mít na ploše a nikde v nastavení jsem to nenašel. A jak zobrazím na ploše složku Dokumenty, kterou jsem si vytvořil v Domovské složce?

3. Proč nejdou vypnout systémové zvuky? Ačkoliv jsem v nastavení Systémová hlášení dal vypnout zvuky a uložit, nic se nestane!

4. Jak seřadit ikony s Systémové části panelu do dvou řádků nebo jak je zmenšit?

5. Proč musím některé aplikace spouštět nadvakrát – zejména ty, které vyžadují heslo roota (Adept, Krusader s právy roota, Synaptic)? Kliknu na program – v liště se přesýpají hodiny a pak to zmizne. Musím znovu kliknout na program a až poté vyskočí okno pro zadání hesla a program se spustí.

6. Ještě bych potřeboval něco na ořezávání a změnu velikosti obrázků/fotografií. To dělám dost často. Zjistil jsem, že Kview ani Gwenview to neumí (resp. G umí měnit velikost, ale nějak divně s tiskem na papír?!) a otevírat GIMP mi připadá velkorysé. Nebo jsou pro ty dva KDE prohlížeče nějaké moduly, které je nutné doinstalovat?

7. A nakonec ještě jeden problémek – proč nejde u OpenOffice.org 2.2 spustit Quickstarter, tj. povolit rychlé spuštění z tray?

S body 1., 2. a 3. mi kluci pomohli hned. Bod 4., i přes zkoušení různé šířky hlavního panelu, ne a ne vyřešit. U bodu č. 5. jsem se dozvěděl, že jde o známý bug, který se prý řeší, ale dost dlouho. Bod 6. jsem nakonec vyřešil hledáním. Tak jsem objevil na této stránce super věci. Hlavně ta úprava velikosti obrázků po kliknutí na obrázek pravým myšítkem, vybrat Činnosti > Kim – Compress and Resize je prostě úžasná věc. Bod č. 7. mi nevysvětlil nikdo.

Úterý 7. srpna 2007

Dnes jsem narazil na zajímavý problém. Chtěl jsem si v Ovládacím centrum KDE > Heslo a uživatelský účet změnit, resp. nastavit obrázek uživatele (mám tam prázdnou plochu) u kterého je (Kliknutím na tlačítko změníte svůj obrázek).

Takže jsem kliknul a vyskočilo okno s názvem >> Lituji – nastavení systému << ve kterém stojí:„Váš administrátor vám zakázal měnit si obrázek s obličejem“.

Může mi někdo, zkušenější v KDE, vysvětlit, KDO JE MŮJ ADMINISTRÁTOR??? To bych snad měl být já, ne? O nikom jiném, kdo by mi lezl do nastavení, cokoliv měnil, instaloval ap. NEVÍM!!!

To je snad něco systém-ohrožujícího, když si chci změnit obrázek??? V GNOME to je na jedno kliknutí a pod normálním uživatelem!

Tak tento problém mi nikdo nebyl schopen vysvětlit. Prý to vlastně nikdo vůbec neřeší.

Středa 8. srpna 2007

Ač jsem se rozhodl, že si chci KDE (Kubuntu) plně vyzkoušet pár měsíců – toto a pár dalších věcí:

– samovolná změna stylu a barvy písma pod ikonami na desktopu

– změna celkového stylu bez zásahu uživatele

– stále padající Kopete a nemožnost jím poslat soubory, i když to v nabídce má (???)

– stále neaktivní Quickstart u OpenOffice.org

– podivně fungující a nedotažený PIM Kontakt (zlatý Evolution!)

– Konqueror: zadám webovou adresu, třeba ubuntu.wz.cz, dám Novinky na této stránce a otevře se mi okno Uložit jako s názvem souboru: novinky_ubuntu.html – hrůza

– hrozné nastavení panelů a zástupců aplikací v nich

mě dohnalo k rozhodnutí, že se vrátím zpět ke GNOME, které mi přijde přehlednější, konfigurovatelnější a uživatelsky přívětivější…

Dělám si zálohy nových věcí a instaluji znovu Ubuntu 7.04 s Gnome!

Domnívám se, že KDE si uživatele přizpůsobuje – uživatel musí přijmout charakter KDE, ale u Gnome si uživatel toto prostředí přizpůsobí sám a Gnome se mu podřídí. Toť můj osobní názor. To je jako hóóódně rozšířené Karate a málo rozšířené Jeet Kune Do v bojovém umění. Karate je jako KDE – nemůžeš ho moc měnit a moc to ani nejde, protože to pak není Karate, a JKD je jako Gnome – svůj styl si přizpůsobíš sobě samému, jak ti to nejvíce vyhovuje.

On asi Mark Shuttleworth věděl, proč si vybral jako hlavní GUI pro Ubuntu Gnome.

Celkově na mě KDE nepůsobí uživatelsky přívětivým dojmem, je jaksi složitější. Je pravda, že může a asi i je lépe konfigurovatelné, ale je to složitější a nepřehlednější.

Docela jsem se v nastavení desktopu ztrácel, člověk přeskakuje z jednoho nastavení na druhé, musí vše potvrzovat ap. U tématu Gnome si ho vyzkouším a nastavím bez zbytečných hlášek, hned vidím, jak se to mění a buď si téma uložím nebo ne – ta jednoduchost se mi líbí a přitom výsledek může být až k nepoznání.

Stále se považuji v linuxu za začátečníka, BFU a proto si myslím, že i Gnome (i když ho někteří neprávem přirovnávají k Win 3.1???) je pro začátečníka a běžného uživatele lepší.

No, počkám si na Gnome ve verzi 2.2, které by mělo být standardně v Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon.

Sdílet