Hlavní navigace

Gparted - silný nástroj pro dělení disků

31. 10. 2012 12:10 (aktualizováno) Marek Pszczolka
Včera odpoledne jsem opravoval poškozené Windows na notebooku Fujitsu Siemens AMILO Pi 1510 mého kamaráda. Mimo jiné požadoval rozdělit disk na dvě logické jednotky. A při této operaci jsem použil instalační CD s distribucí Ubuntu 6.10 Edgy Eft.

Přeinstalování Windows XP Home, nastavení internetu přes wi-fi, stažení aktualizací, kodeků a potřebných ovladačů, resp. jejich aktualizaci, naistalování základních aplikací – kancelářský balík OpenOffice.org 2.2, GIMP, Free Commander, 7-zip, PowerDVD, Nero, Ad-aware SE, Avast Home 4.7, dalších prográmků a několika her – mi celkově trvalo kolem tří hodin. Pak jsem provedl vyčištění počítače od dočasných souborů, vytvořil jsem nový bod obnovení a provedl defragmentaci disku. Poté jsem přistoupil k rozdělení disku.

Protože jsem tuto operaci prováděl již několikrát, stručně popíšu postup. Chci tímto ukázat, že rozdělit disk, na kterém jsou Windows, lze i pomocí linuxové distribuce a není potřeba žádný placený software např. od spol. Acronis.

Postup je popsán srozumitelně, snažil jsem se vyvarovat přemíry odborných výrazů. Nemám samostatné LiveCD Gparted, proto používám instalační CD Ubuntu, na kterém je aplikace Gparted a tedy udělá stejnou práci.

Velká výhoda oproti LiveCD Gparted je ta, že při práci můžete prohlížet internet, poslouchat muziku nebo si psát nějaký text.

Po vložení CD s Ubuntu jsem restartoval notebook. Po nabootování do Ubuntu jsem si na hlavní ploše otevřel terminál a spustil jsem pomocí

~ sudo gparted

tuto aplikaci v grafickém režimu.

Celková velikost HDD u tohoto notebooku byla necelých 100 GB se souborovým systémem NTFS. Kamarád požadoval cca 30 GB pro systém a programy a zbytek (přes 60 GB) chtěl pro vlastní data (dokumenty, mp3, filmy ap.).

Na hlavní obrazovce Gparted jsem posuvníkem zmenšil velikost disku na něco málo přes 30 GB, zbytek jsem nechal jako volné místo. Dal jsem „Použít“ a za několik minut byla operace dokončena. Byl jsem při tom aplikací upozorněn, že může dojít ke ztrátě dat, ale protože jsem tento postup již několikrát vyzkoušel, toto upozornění jsem ignoroval. Pro neznalé doporučuji provést po defragmentaci disku ve Windows zálohu dat (na DVD nebo externí disk).

Pak jsem notebook znovu restartoval (před ukončením Ubuntu jsem vyjmul CD z mechaniky). Naběhla samozřejmě kontrola disku. Po kontrole již Windows naběhly normálním způsobem. Po načtení všech modulů a programů po spuštění systém ohlásil nalezení nové jednotky a pro správnou funkci požadoval restart. Takže po dalším restartování (to je věc, která mě u Windows štve snad nejvíce) a nabootování Windows již byl systém připravený pro závěrečnou operaci – ve Správě disků naformátovat nový logický oddíl systémem NTFS, upravit písmena jednotek a zadat jméno disku.

Pak jsem již mohl na nově vytvořený oddíl nakopírovat zálohu z externího disku (dokumenty, alba s mp3, filmy a videa).

Gparted se mi při dělení disků vždy osvědčil a jeho použití je snadné. Pokud člověk ví, co dělá, je to zcela bezpečný a bezproblémový způsob a nedojde ke ztrátě dat nebo poškození instalace Windows. Jenom je potřeba dodržet pravidla:

1. Před dělením disku na oddíly je nutné vždy provést defragmentaci, někdy i opakovanou, aby data Windows byly co nejvíce pohromadě.

2. Dobré je vytvořit si nový bod obnovení.

3. Doporučuji udělat si zálohu soukromých dat

4. Je nutné ponechat na oddílu s Windows dostatečné volné místo (minimálně 5 GB).

5. Provést, třeba opakovaně, celkovou kontrolu disků (tj. včetně nově vytvořeného a zformátovaného oddílu).

Sdílet